Wat is nou echt belangrijk om te weten wanneer je wilt afvallen of aankomen?

Om af te vallen of om aan te komen is eigenlijk maar één factor leidend; de energiebalans. Iedereen wil snel resultaat, het liefst moet het zo weinig mogelijk moeite kosten en daarom zijn mensen op zoek naar dat ene magische dieet of dat ene supplement wat ervoor zorgt dat je binnen no time 10 kg gaat afvallen. Maar is dit wel de manier? Nee, dat is het niet. Het is een verre van ideale scenario.

Over het algemeen zie je bij een dergelijk dieet dat het voedingspatroon zeer matig is, dat wil zeggen dat het vaak te weinig calorieën bevat en het belangrijkste nog een tekort aan micronutriënten. Dit gaat op den duur averechts werken. Je resultaat wat je zou verwachten blijft uit. Je krijgt steeds minder energie en je zou zelfs spiermassa kunnen verliezen. En dat is zeker niet wat we willen. Spiermassa is energetisch, dat betekent dat het lichaam veel energie nodig heeft om het te onderhouden, dus hoe meer spiermassa je hebt, des te meer kun je eten.

Calorieën

Maar wat zijn calorieën nou eigenlijk?  Een calorie is een verouderde eenheid voor energie en warmte. Er is 1 calorie qua hoeveelheid nodig om 1 gram water 1 graad te laten stijgen. De calorie is officieel vervangen door de joule. Maar in de voedingsindustrie wordt nog gebruik gemaakt van de calorie als maatstaaf voor de hoeveelheid energie. 1000 calorie is natuurlijk 1 kilocalorie. En wanneer men het heeft over calorieën dan heeft men het dus vaak over kilocalorieën. Leuk zo’n stukje natuurkunde… maar waar draait het nu eigenlijk allemaal om?

In het kort:

  • De energiebalans is de leidende factor bij afvallen/aankomen.
  • Je wilt in een negatieve energiebalans verkeren om af te vallen en om aan te komen wil je in een positieve energiebalans zitten.
  • Reguliere (populaire) diëten zijn over het algemeen geen goede optie voor de meeste mensen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *