Is spierpijn na een training noodzakelijk voor progressie?

HELP… Ik heb geen spierpijn

Hoe zit dat? Je doet aan krachttraining, maar je hebt geen spierpijn. Nu vraag je je vast af, heb ik wel goed genoeg getraind? Of groeien mijn spieren nu wel? Want iedereen kent de uitspraak: ‘no pain, no gain’. Is spierpijn het bewijs van een goede training?

Wat is Spierpijn eigenlijk?

Door een intensieve training ontstaat er schade aan je spieren. Vooral spieren die nauwelijks worden gebruikt en plotseling overbelast worden, zijn gevoelig voor het ontstaan ​​van spierpijn.

Er zijn twee vormen van spierpijn: vroege spierpijn en verlate spierpijn. Vroege spierpijn is een branderig gevoel in de spieren dat optreedt tijdens of direct na het sporten. De opstapeling van melkzuur (een afvalproduct) in de spieren worden de zenuwuiteinden gestimuleerd en dat veroorzaakt pijn. Verlate spierpijn die ongeveer 24 tot 48 uur na inspanning optreedt, wordt veroorzaakt door gescheurde spiervezels. Deze scheuren zijn niet slecht, ze maken je juist sterker en groter.

Geen spierpijn, wel spiergroei!

Je weet nu dat er verschillende vormen van spierpijn zijn en dat er scheurtjes ontstaan in je spieren na een intensieve training. Als je geen spierpijn hebt, heb je dan wel goed getraind? Het antwoord is: ja! Gelukkig betekent het niet hebben van spierpijn niet automatisch dat je niet goed traint. We voelen niet allemaal dezelfde spierpijn, de een voelt het heel duidelijk, de ander voelt het nauwelijks en dit kan ook per spiergroep verschillen. Het type oefening en de oefeningen die vaak doet spelen ook een rol.

Tip: Je lichaam heeft de juiste voeding nodig om spieren te herstellen en op te bouwen. Eet daarom voldoende eiwitten, koolhydraten en goede vetten.


Referenties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *