Heb jij intrinsieke of extrinsieke motivatie?  

Wat zorgt ervoor dat we willen sporten of gaan bewegen? Of dat je een gezond voedingspatroon hebt. Dat heeft allemaal te maken met je motivatie. Motivatie kan intrinsiek zijn en van binnenuit komen, of het kan extrinsiek zijn en van buitenaf komen. Wat is eigenlijk het verschil tussen beide? 

Intrinsieke vs. extrinsieke motivatie 

Als het om motivatie gaat, is intrinsieke motivatie altijd de beste. Met intrinsieke motivatie haal de motivatie uit jezelf en ben je gemotiveerd om te doen wat je jezelf oplegt. De vreugde en voldoening die je krijgt door te sporten, motiveert je om naar de sportschool te gaan.  Extrinsieke motivatie komt meestal van buitenaf. Een voorbeeld: een vriend van je vraagt je om naar de sport te gaan en geeft je een mooie beloning op het moment dat je klaar bent. “Na de training gaan we gezellig samen borrelen.” De hele training kan je eigenlijk wel gestolen worden, je doet het alleen voor die gezellige borrel. In dit geval zijn externe beloningen je belangrijkste drijfveer.  

In ‘t kort:

  • IN = intern = van binnenin
  • EX = extern = van buitenaf

Gemotiveerd blijven 

In veel gevallen hangt extrinsieke motivatie nauw samen met beloningen en straffen. Als je het doet, word je beloond. Dan krijg je het beloofde cadeau, of een gezellige borrel achteraf. Doe je dat niet, dan krijg je een ‘straf’: geen cadeaus, geen borrel.  

Wat meestal helpt om gemotiveerd te blijven, is voor jezelf zorgen: waarom vind ik dit belangrijk? Waarom wil ik dit bereiken en nastreven? Stel voor jezelf doelen op en maak het voor jezelf duidelijk waarom je je gestelde doelen wilt behalen. Als dit voor je duidelijk is – zal het makkelijker zijn om die motivatie vast te houden.  

Dus wees niet te streng voor jezelf! Als je iets wilt doen, ga het ook weer gewoon doen.  

Referenties:  

Vancampfort, D., Knapen, J., Rutten, L., Aerts, L., De Schepper, E., & Probst, M. (2009). Motiveren tot bewegen binnen de psychomotorische therapie. Actuele themata uit de psychomotorische therapie. Leuven: Acco, 11-40. 

de Greef, M. (2009). Het belang van bewegen voor onze gezondheid. Partnership

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *