Kun je plaatselijk vet verbranden?

Een van de meest gestelde vragen van een sporter is of je plaatselijk vet op de buik, heupen of armen kunt verbranden. Zijn er oefeningen die ervoor zorgen dat je buik vet kunt verbranden? Is het mogelijk?

Vetbrandingsproces

Vet verbranden is eigenlijk een ander woord voor afvallen. Om af te vallen moet je minder energie/calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt. Dit wordt ook wel een negatieve energiebalans genoemd; er worden meer calorieën verbruikt dan wat er binnenkomt.

Als je van plan bent om je vetpercentage je verlagen, dan raad ik je aan om het langzaam te doen. Verlaag langzaam je calorie-inname om een negatieven energiebalans van 10 tot 15 procent te bereiken.

Plaatselijk vet branden?

Was het maar zo simpel! Dit is helaas niet zo makkelijk. Plaatselijk vet branden is niet mogelijk. Door minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbruikt, bepaalt het lichaam ook zelf op welke plekken vetverbranding plaatsvindt.

Wil je een strakke buik of armen? Let hierbij op dat je een gezond en gevarieerd voedingspatroon aanhoudt in combinatie met een goed trainingsschema. Zorg ervoor dat je niet te snel gaat en te weinig eet. Dan loop je het risico te veel spieren te verbranden. Spiermassa is belangrijk voor het op peil houden van de stofwisseling en de vetverbranding.

En natuurlijk kunnen wij je hierbij helpen, dus heel veel succes!


Referenties:

Kuo, L. E., Czarnecka, M., Kitlinska, J. B., Tilan, J. U., Kvetňanský, R., & Zukowska, Z. (2008). Chronic stress, combined with a high‐fat/high‐sugar diet, shifts sympathetic signaling toward neuropeptide Y and leads to obesity and the metabolic syndrome. Annals of the New York Academy of Sciences1148(1), 232-237.

Wang, Z., Yu, X., & Chen, Y. (2021). Recruitment of thermogenic fat: Trigger of fat burning. Frontiers in Endocrinology12.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *